KAHVALTININ ÖNEMİ NEDİR? İDEAL KAHVALTI NASIL OLMALIDIR?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cambaz/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

sağlıklı kahvaltı ile ilgili görsel sonucu

Antik çağda tek öğün, 18. Yy da 2 öğün beslenen insanoğlu artık 4-6 öğün besleniyor. Öğünler arasında da en önemli görülen öğün: Kahvaltı! Biz beslenmeye önem verenler altın öğün diyoruz bu öğüne… Peki, neden altın? Kahvaltısız olmaz mı?

Kahvaltının Önemi

Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde yaşam sürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşıyor. Vücudumuz uyurken bile çalışıyor, enerji harcıyor. Akşam saat 20.00 de yemek yediğinizi sabah da 08.00 de uyandığınızı düşünürsek ortalama 12 saatlik bir açlık var ortada. Vücut tüm gece boyunca bu enerjiyi harcıyor aslında. Sabah kahvaltı yapılmadığında beyinde yeterli enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat eksikliği oluşur. Kahvaltı yapmayan beden, kendi depolarını tüketir ve bağışıklığı zayıflar. Çeşitli çalışmalar kahvaltının yeterli ve dengeli beslenmede çok önemli olduğunu kanıtlar biçimdedir.

İdeal Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Kahvaltının Altın Maddeleri:

 

  1. Kahvaltı demek bir poğaça bir meyve suyu değildir: Başta bunu kabullenmek lazım. Ara sıra kolay bir alternatif olarak bile tercih edilmemeli diye düşünüyorum. Çok mecbur kaldığınızda 2-3 çeyrek simit+1 kutu ayran daha masum bir alternatiftir.

 

  1. Yumurtaya da şans verin: Kahvaltı ile ilgili yapılan araştırmalarda kan şekerinin düzenli kalmasında kahvaltıda alınan proteinin çok önemli olduğu söylenmiştir. Bu noktada benim aklıma gelen anne sütünden sonra bizim için en kaliteli protein kaynağı olan yumurta gelir. Alerjik bir durum yoksa her gün veya gün aşırı yumurta yemek kahvaltı kurtarır! Yumurtanın diğer bir özelliği de uzun süre tok tutması. Sabah erkenden işe başlayıp geç öğle yemeği yiyenlere duyurulurJ

 

  1. Sizin peyniriniz hangisi: Klasik Türk kahvaltıları denilince peynir ve çeşitleri olmazsa olmaz. Ülkemiz tam anlamıyla bir cennet peynir bakımından. Ben hafta içi kahvaltılarımda daha çok lor peyniri, hafta sonu ise kaşar vb. gibi daha yağlı peynirler yiyorum. Sizde çok yağlı ve çok tuzlu olmayan peynirlerle kahvaltının protein ve kalsiyum içeriğini arttırabilirsiniz.

 

  1. Zeytin yenmeli mi?: Eğer çok yağlı peynirler veya tereyağı yemiyorsanız kahvaltınızda çok tuzlu olmayan 5-6 adet zeytine yer verebilirsiniz. Veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı/ 2-3 tam ceviz içi tüketebilirsiniz,

 

  1. Tabağınıza meyve sebze transferi şart: kahvaltı da meyve-sebze tüketilmesi bu öğünü besin öğeleri bakımından dengelediği gibi posa sayesinde emilimi düşürerek doygunluğu da sağlıyor ve kan şekerinin daha geç düşmesine yardım ediyor. Kan şekeri alınan yiyeceklerle açlık düzeyinin üzerinde tutulursa enerji kolay üretilir, kendini daha iyi hisseder, enerji doludur.

Kahvaltıda sebze-meyve tüketiminin yüksek kolesterolü düşürmede etkisi vardır.

  1. Ekmeğinizi unutmayın: Zayıflamak isteyenlerin ilk sorusu: Ekmeği kesmeli değil mi diyetisyen hanım? Bence kesmemeli… Ekmek Türk toplumunun en ucuz enerji kaynaklarından biri. Başlı başına bir kültür. Tam tahıllı, tam buğday, çavdarlı vb. ekmekleri veya yulafı hayatınızdan çıkarmayın. Uygun ölçülerde tükettiğinizde faydasını göreceksiniz.

BESLENMENİN CAMBAZI’NDAN BİRKAÇ TAVSİYE…

 Bedenimiz bir emanet, bizim mabedimiz. Yap-boz gibi yediklerimizin parçasıyız. Güzel, yeterli beslenmek sağlıklı hayatın olmazsa olmazı. Bazen sabahları erken saatlerde makyaj yapıp ve çok özenle hazırlanıp kahvaltıya vakitleri olmadığını söyleyen bireylerle karşılaşıyorum. Sizce dış kusurları düzeltip içimizi beslememek ne kadar doğru? Belki sizde kahvaltıya vakit bulamamaktan veya canınızın istemediğinden şikâyetçisiniz. Akşamdan ekmek arası peynir+1 su bardağı süt ile başlayabilirsiniz kahvaltıyı pratik hale getirmeye… Bir sonraki yazı da İDEAL KAHVALTI ALTERNATİFLERİNİ sizinle paylaşıyor olacağım. Şimdilik görüşmek üzere!

Önceki yazılarımız arasında bulunan BULGUR MU? BEYAZ PİRİNÇ Mİ? HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI? başlığındaki makalemizde bulgur mu pirinç mi, bulgur ve lif ve bulgur ve pirinç ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.