Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cambaz/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56
POPÜLER BESİNLER GERÇEKTEN MUCİZE Mİ?

POPÜLER BESİNLER GERÇEKTEN MUCİZE Mİ?

Hayatımıza giren yeni şeyler… Popüler besinler! Bugün Google’ a popüler besinler yazdığınızda 0,38 saniyede 680.000 sonuç çıkıyor. Yani bayağı bayağı bizden biri olmuş bu popüler besinler. EEEEE popüler olmak kolay değil herhalde. Her yıl bir yenisi ekleniyor bu besinlere. Büyük de görevleri varmış: Zayıflatırmış, tok tutarmış, kas yaparmış, mış mış mış, uçururmuş bile. İlahi beslenmenin cambazı neler diyorsun böyle diye düşünmeyin gelin birlikte bakalım asıl gerçeğe…

 

Popüler Besinler Nelerdir?

Goji berry (kurt üzümü), kinoa, chia tohumu, altın çilek, teff, spirulina, yaban mersini, Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizi şekeri, badem unu, Hindistan cevizi unu, somon, avokado…. Bu liste uzar da uzar. Her yıl bir yenisi eklenir, yeni bir özellik bulundu denilir. Peki, popüler oldukları kadar mucize mi bu besinler?

 

Popüler besinler mucize değildir!

Öncelikle anlaşmamız gereken nokta: Hiçbir besin bizi Süpermen veya Wonder Woman yapmayacak. Bu tarz besinlerin genellikle ön plana çıkan tek bir özelliğin üzerine bir de çok da ona ait olmayan özellikler eklenerek çok iyi tanıtımlar yapılıyor ve böylelikle popüler oluyor, yüksek fiyatlara satılıyor. Bu ürünlerin satışına karşı değilim ya da faydasız, kötü ürünler demiyorum, aksine birçoğu doğru kullanılınca yararlı. Fakat bu besinlerden mucizeler beklemek, gereksiz anlamlar yüklemek yanlış. Bunlarda birkaçının özelliğine göz atalım:

 

Bir dönem herkes goji berry koyardı yoğurduna.

Goji berry, yani kurt üzümü adından da anlaşılacağı üzere minicik kırmızı üzümler. İçerisinde antioksidan dediğimiz vücudumuzu kanserden koruyan bileşenler var. Yani diğer sebzeler ve meyveler gibi bu da vücudumuz için yararlıdır. Zayıflama üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Yulaf lapasında, yoğurtta 2 tepeleme yemek kaşığı 1 porsiyon meyve olarak kullanılabilir. Goji berry faydalı ama yoksa çaresi de var: Kuru meyveleri onun yerine kullanabilirsiniz.

 

Çok moda bir puding: Chia puding

Chia; maya dilinde güç anlamına gelir. Market raflarında çok alıştık artık kendisine. İçine koyduğumuz şeyi biraz daha jelleştiriyor böylece sütle birlikte puding kıvamı alıyor. En bilinen kullanımı da bu. Fonksiyonel bir besindir yani besleyiciliği yüksek ama besin değerleri evlerde artık çok kullandığımız keten tohumu ile de benzer. Omega- 3 içeriyor, protein ve lif yönünden de zengin.  Sonuç olarak sağlığa faydalı ama yerine geçebilecek olan bir arkadaşı da var: Keten tohumu.

 

Hamur işi değil badem işi…

Artık hepimiz sosyal medyadan tarifler bakar olduk. Beyaz un aslında diğer unlar gibi vitaminli mineralli değil dedik ya hemen başka unlar denedik ekmeklerde, kurabiyelerde. Birçok tarifte badem ununa da rastlıyorum. Badem unu, bademlerin birkaç kere rondodan geçirilmesi ile elde ediliyor. 150 gram bademden 1 kâse un elde ediliyor. 2 kâse undan 1 kalıp kek yaptığımızı düşünürsek ne fiyat açısından ne kalori açısından pek de ekonomik olmuyor. Normal buğday ununa göre karbonhidrat oranı düşük, besin maddeleri daha fazla ve biraz daha tatlı. E vitamini ve Magnezyumdan zengin yani vücudumuz için faydalı.  Fakat sağlıklı tarifleriniz için tam buğday unu, karabuğday unu, kurubaklagil (nohut, kuru fasulye, mercimek) unu da kullanabilirsiniz.

 

Beslenmenin Cambazının Tavsiyesi…

Saydığımız tüm besinler gerek tek gerek birden çok özelliğiyle sağlığı koruyucu ve geliştirici role sahip. Hiçbirinden harikalar beklemeden yerine tüketebileceğimiz besinlerle dönüşümlü olarak isteğe bağlı tüketebilirsiniz. Kendinizi kimseyle mukayese etmeyin. Ama o yiyor bende ondan yerim zayıflarım, ya da atom karınca olurum demeyin! Mukayese mutluluğu bozan şeydir. Unutmayalım bize iyi gelen bir zenginlik mevcut ülkemizde. Koruyalım zenginliğimizi…

Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getireceğiniz günler dilerim 🙂

Önceki yazılarımız arasında bulunan Süt Deyip Geçme Sütü Ziyan Etme ! başlığındaki makalemizde laktoz intolaransı, laktozun zararları ve süt nedir ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

zvr

Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?

  • Beğendim0
  • Efsane0
  • Teşekkürler0
  • İyiymiş0
  • Hahaha !0
  • İnanılmaz0
  • İlginç0
  • Hatalı0
Elif Müge TAYYAR: Herkese Merhaba! Ben Müge, 1996 Bursa doğumluyum. Çok sevdiğim İstanbul'da yaşıyorum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik son sınıf öğrensiyim. Mesleğimi henüz üniversiteye giriş sınava hazırlanırken seçtim ve iyiki seçmişim diyebiliyorum. İstanbul'da stajyer diyetisyenlik yapıyorum. İleri ki zamanlarda akademisyen olmayı ve öğrencilere bilgilerimi aktarmayı hayal ediyorum. Mesleğime tutkuyla bağlı aynı zamanda da mutfağı çok seven biriyim. Sağlıklı tarifler üretirken buluyorum kendimi çoğu zaman. Mesleğimi ve hobimi bir arada yapabiliyor olmak inanılmaz zevk verici! Boş vakitlerimi spor yaparak, müzik dinleyerek, kitap okuyarak veya gezerek değerlendiriyorum. Çok gezen mi çok okuyan mı iyi bilir derler ya, her ikisini de yapan en iyisini bilir bence :) BirdiyetisyenBirantrenör isimli bir instagram sayfasında da şehrin en güzel hamburgerlerini bulup, eleştiriyorum antrenör arkadaşımla. Anlatmayı, paylaşmayı çok seviyorum. Hayallerimin arasında bilgi birikimimi insanlarla paylaşmak da var. İşte şimdi başlıyorum. ''Beslenmenin Cambazı'' olarak artık sizlerleyim!
Benzer yazılar