Süt Deyip Geçme Sütü Ziyan Etme !


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cambaz/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

Süt Deyip Geçme..

Tanım; Dişi memeli hayvanların süt bezlerinden türlerine göre farklı sürelerde salgılanan, yavrunun kendisini besleyecek duruma gelinceye kadar almak zorunda olduğu bütün besin maddelerini yeterli miktarlarda bulunduran porselen beyazı renginde, kendine has tat ve kokuya sahip sıvıdır.

Sütün oluşumu; Süt alveollerin iç yüzeylerini kaplayan tek sıralı epitel hücrelerinde(süt hücreleri) sentezlenir. 1litre sütün sentezlenebilmesi için 300-500 litre kanın memeden geçmesi gerekir. Süt proteinleri kandan alınan amino asitler kullanılarak süt hücrelerinde sentezlenir. Süt yağının sentezi için kandan doymuş yağ asitleri alınır. Laktoz, kandaki glikoz kullanılarak sentezlenir. Mineral maddeler ve vitaminler kandan alınır. Süt hücreleri sürekli olarak süt sentezleme eğilimindedirler.

Sütün Salgılanması; Sütün oluşumu sırasında alveoller süt ile dolar. Meme iç basıncı 30-35 mm Hg düzeyine yükselir. Sağım olayında refleksler ve hipofiz bezi hormonları etkilidir.

Hormonlar;

-Prolaktin; sütün oluşumu boyunca tüm mekanizmayı yöneten hormondur.

-Oksitosin; Meme boşluğundan sütün pompalanmasını regüle eder.

Sütün bileşimi: Sütte 200 civarında madde vardır. Miktarı fazla olanlar sütün ana bileşenleri, eseri miktarda olanlar minör bileşenleri olarak adlandırılır. Süt polidispers bir gıdadır.

İnek Sütünde Olması Gereken Miktarlar;

Kurumadde;12,6

Protein;3,1

Yağ;3,7

Laktoz;4,7

Mineral maddeler;0,75

Diğer maddeler…

Su;87,4

Kolestrum; doğumdan hemen sonra 5-7 gün içerisinde salgılanan, sarımsı renkte, acımsı tatda, koyu kıvamlı olan yavrunun mutlak alması gerekli süttür. Ağız sütüde denir.

Yağ miktarı düşüktür. Magnezyum tuzları ve enzimleri zengindir. Bileşimi normal süte göre farklıdır.

Kuru maddesi %24

Yağ%6,7

Kezein%5,3

Serum proteini%8,7

(kazein+serum proteini=%14 protein)

Laktoz%2,7

Kül%1,11(Mg tuzları fazla)

İnsan sütü; Teknolojide kullanılmaz. Protein oranı düşük. Laktoz oranı yüksek. Mineral madde daha az. Sindirimi kolay. A,E,C vitaminleri bakımından zengin. İmmungloblulin ve bağışıklık maddeleri fazla.

Süt Yağı;

Ana bileşeni trigliseridlerdir. Lipidlerin %97-98 ini oluşturur.

Süt yağı diğer yağlardan daha üstün bir tat aromaya sahiptir. Enerji değeri laktoz ve proteinin iki katıdır.

Laktoz(Süt Şekeri);

Sütün esas karbonhidratıdır ve sadece sütte bulunur. Vitamin sentezlenmesinde rol alır. Laktoz özellikle galaktoz bebeklerin beyin ve sinir hücrelerinin oluşumu ve gelişimi için gereklidir. Besinlerdeki kalsiyum ve fosforun vücuda daha kolay alınmasını ve birikimini sağlar.

Laktozun Yararları;

Bağırsak mikroflorasının oluşumunu sağlar.(Zararlı bakterileri dışarı atar.) Yararlı bakterilerin gelişimini hızlandırır. Yavaş emilir. Bu yüzdan kan şekerini düzenler. Bebekler için çok iyi bir enerji kaynağıdır.

Laktozun İntoleransı;

Amerika’da yaşayan siyah ırkta %60-80 olarak görülür. Hastalığın nedeni küçük çocuklarda laktozu sindirecek laktoz enziminin bulunmamasıdır. Yetişkinlerde ise sindirim bozukluklarından ileri gelebilir. Laktoza duyarlı kişilerde süt tüketimi sonrasında karın ağrısı, gurultu, ishal, gaz görülür.

Tedavi olarak; Soya sütü ve öteki kuru baklagillerden yararlanılabilir. Hastanın duyarlılık derecesine göre yoğurt, sütlü tatlılar ve muhallebiler denenebilir. Yorum bırakmayı unutmayın..

Önceki yazılarımız arasında bulunan YULAF HAKKINDA MERAK EDİLENLER başlığındaki makalemizde yulaf, yulaf lapası ve yulafın faydaları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.