PHP

Php açılımı nedir? ne işe yarar? nasıl kullanılır? nasıl öğrenilir?

Rekabetin giderek arttığı web dünyasında gitgide daha fazla site oluyor ve her seferinde daha gelişmiş sistemlerle piyasaya giriyorlar. Hatta geçmişte yapılımış küçük, şirin html web siteleri hatırlarsınız, oralardan buralara nasıl geldik insanın hayal gücünü aşıyor. Sürekli daha iyi şeyler yapma arzusuyla coder’ların daha fazla azim ve çabasıyla web sitelerin önemi giderek artmaya başladı. Bugünde pastanın en büyük diliminde yer php hakkında bilgi vereceğiz.Şimdi gelelim php nedir? sorusunun cevabına:

Php Nedir?

Php aslında dinamik yapıda çalışan bir web programlama dilidir. Şuan internette dolaştığınız web sitelerin neredeyse tamamı PHP diliyle kodlanmıştır. Php nedir, sorusundan sonra birde hemen php ne işe yarar sorusunu açalım: Php aslında sayfalarda değişiklik yapmamızı sağlar.Sizin bir çok web siteye; üye olmanızı, yazı ekleminizi sağlar. Hatta son zamanların popüler olan sosyal medyasını da katmak istiyorum. Sizin facebookta beğen butonuna basmanızı, instagram da kalp şeklinde beğenmenizi bile php’ye borçluyuz.

Php Açılımı Nedir?

PHP nin uzun hali Hypertex Preprocessor’dur. Normalde baş harfleri PHP olan birşey bekliyordunuz sanırım. Php’nin açılımının bu şekilde olması araştırma yapan bir çok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Ancak bu tür kısaltmalar yapılabilmektedir. Hatta bunlara iç içe kısaltma da denmektedşir.

Php Nasıl Kullanılır?

 

Php kullanımı için 1 adet metin belgesinin uzantısını .txt’den .php ye çevirmemiz yeterlidir. <?php  ?> taglarının içine istediğimiz kodları yazarak php’yi kullanabiliriz. Ancak .php uzantılı dosyamıza tıkladığımız da bir web sayfası görünümü açılmaz, php kodları yalnızca bir servera atıldığında değer kazanır ve görüntülenir. Örnek vermek gerekirse php kodlarının arasına bunları yazarsak: <?php echo “Burası cambazların sitesi buradan çıkış yok”; ?> ekrana bastırdığımız da sadece tırnak içerisinde yer alan bölümü görürürüz. Bunları zamanla php kategorisinde, tag kullanımları bölümünde anlatacağım.

Php Nasıl Öğrenilir?

Daha önce programlama dilleriyle bir ilginiz yoksa, ilk önce programlama mantığını öğrenmelisiniz. Programlama mantığını eğer kavradıysanız, html kodlarına geçin ve yavaş yavaş statik yapıda bir web sitesi tasarlayın, html vs css sistemlerini tam kavradığınızda php öğrenimine geçebilirsiniz. Php de öncelikle başlangıç seviyesi , sonra orta seviye ve en son ileri seviye olmak üzere derslere çalışmaya başlayın, PHP kategorisinden yazılarımızı takip edebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.