Reçel Yapımının Püf Noktaları

Reçel tanımı?

Boş sofrayı  renklendiren iştah açan sofralarımızın baş tacı olan reçellerdir. Türk mutfağının önemi çeşidi bol meyve ve sebzeleridir. Tabi her şeyin bir usulü var ve reçel yapımında usule uygun şekilde yapılasında fayda var. Reçellerin sonu yok. Yaz-kış son dilim ekmeğin tadını çıkartarak  yediğimiz reçeldir.

Evet beyler , bayanlar şimdi rafın en üstüne kaldırdığınız, büyük boy tencelerinizin raftan inme vakti geldi. Unutmadan metal kaşık kullanmak yok. Tahta kaşıkla karıştıracağız. İhtiyacımız olan Toz şekeride rafa koyun.

Malzeme seçimi nasıl olmalı?

Uzun süre saklama ve tüketme esasına dayalı olan tüm gıdaları hazırlamak emek ve sabır gerektirir. Örneğin; turşu kurarken de sabır ve emek verip hazırlıyoruz. Kışın afiyetle yiyoruz.. Fazla uzatmadan anlatmaya devam edeyim.

  • Doğru seçilen ürün
  • Hijyenik ekipman
  • Hijyenik ortam

Mevsiminde taze olarak hazırlamalısınız meyve ve sebzelerinizi. Temizliğinden emin olmalısınız. Kavanoza koyduktan sonra üründe herhangi bir bozulma gözlenmesini istiyorsanız.

 

 

Meyvelerde dikkat edilecek hususları neler ?

Meyvelerin çürük, ezik, patlak, kırık, çıkık olup olmamasına dikkat etmeliyiz. Reçelde mümkün olabildiğince sert, sağlam, taze, tam olarak olgunlaşmamış meyveleri tercih etmeliyiz. Bu tam olgunlaşmamış olmasından kastım meyvenin ezilip parçalanmasıyla alakalı bir durum. Ezilmesini istemiyorsak fazla karıştırmayalım kaynarken.

 

Limon tuzu mu Limon suyu mu ?

Limon tuzu ve limon suyu kardeştir. Su ve Rexbet şekerle pişen reçeli korumak adına limon tuzu ve limon suyu eklenir. Kışa saklayacağınız reçelin ilerleyen zamanlarda şekerlenmesini istemiyorsak, şekeri mutlaka limon tuzuyla veya limonla kestirmelisiniz.

 

Reçelin renginin parlaklığını nasıl sağlarız ?

Damak zevkinizin ve alışılagelmişin dışına çıkmak isterseniz. Çubuk tarçınla ilk adımı atmak yerinde olacaktır. Karanfil gücenmesin, yeri önlerden ayrıldı. Kavanozu tüketilmesi için açtığınızda içinden çıkartabilirsiniz. Elma, armut, ayva gibi meyvelerin çekirdeklerinden 2-3 adet ekleyin ki reçelin renginin nasıl parladığını görün. Tatlıyı sevenlere bir tavsiyem daha var. Reçeli ocaktan almadan önce  vanilya özütü ekleyebilirsiniz nereden bulabilirim derseniz marketlerde var temin edebilirsiniz.

 

Kıvam kontrolü ve şeker oranı ?

Çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyeceğinizi, az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarabileceğinizi aklınızda bulundurun. Reçeli pişirdiniz diyelim , hemen ocağın altını kapatmadan bir miktar reçeli cam bir tabağa alın bakalım reçel olmuş mu? Reçel dağılmayıp, katı halde kalıyorsa olmuş demektir. Dağılıyorsa pişirme süresini 3-5 dakika kadar uzatın.

 

Reçelin fazla köpürmemesi için püf noktası ne ?

Reçelin dibinin tutmaması için kaynatmak için kullandığınız tencerenin dibine cam bilye atabilirsiniz. Köpürmesini önlemek için içerisine küçük bir parça tereyağı ilave edebilirsiniz. Reçelin köpüğü pişerken alınmamalı piştikten sonra kevgir yardımıyla üzerini sıyırabilirsiniz.

Önemli olan saklama kabı nasıl olmalı?

Kavanoz önemli beyler, bayanlar. Mümkünse plastik yerine çelik kapaklı cam kavanozlar kullanın. Kavanozları kullanmadan önce kapakları ile birlikte bulaşık makinesinde yıkayın, kaynar su ile duruladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin. Başka bir yola ihtiyacınız varsa kavanozları kaynatıp kurulayın ya da önceden ısıtılmış 100 derece fırında sterilize edin.

Reçelim bozulmasın uzun süre saklayabileyim..

Saklama ve sıcak dolum yapıldığında hiçbir problem yaşanmadığı taktirde ve kavanoz kapatıldıktan sonra hava ile temasının kesildiği taktirde hiçbirşey olmaz. Emin olmak için kenet kontrolü yapılabilir. Kenet kontrolü gözle yapılır. Cd kalemi yardımıyla yapabilirsiniz. Kapak ve kavanozunuzu dolum yapmadan ilk sıkıca kapatın ve cd kalemi yardımıyla dik açıyla çizik atın. Dolum yapın ve aynı ilk attığınız çizgi hizasına getirin. Ve kapak kapatıldıktan sonra ters çevirerek soğumasını bekleyin. Ardından serin ve kuru bir yere kaldırın. Reçelinizi saklama süreniz en az 1 yıl ve daha sistemli hijyenik çalıştığınızda bu süre uzayabilir.

 

Reçel hazırlama konusunda hobisi ve fobisi olan beyler, bayanlar. Çok zor bir  iş değil zahmetli ve açıldığında, mis gibi kokan rengarenk reçellerle karşılaşıp afiyetle yiyoruz. Bir sonraki yazımda çeşit çeşit reçel yapımından bahsedeceğim. Yorumlarınızı bekliyorum. Kendinize dikkat edin… Hoşçakalın.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.