DİYET YAPARKEN MEYVE YENİR Mİ?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cambaz/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

 

 

İnsanoğlu var olduğundan beri karnımızı doyuran, sağlığımızı koruyan besinlerimiz: Meyveler.

Muz, kiraz, elma, üzüm, vişne… Ne güzel ki ülkemiz tam bir meyve cenneti. Pazarlarımızda, marketlerimizde herkese uygun bir meyve bulunabiliyor. Bazen meyvelerin renklerine, dokularına, kokularına odaklandıkça mest oluyorum. Eeeee konumuz beslenmeyse meyve de baş tacımız 🙂

 

Son zamanlarda halkın takipte bulunduğu mecralarda eksik, yanlış bilgiler çoğaldı. Bunlardan birkaçı da; ’’Meyve şekerdir.’’, ‘’Meyve zehirdir, zararlıdır.’’ tarzı söylentiler. Bunlar altyapısı olmayan, eksik, yanlış sözlerdir. Bu yüzden meyvelerin yararlarını hatırlatmak ve meyve şekeri hakkındaki gerçeği açıklamak istiyorum:

Doğru olan, meyvenin içinde früktoz denilen bir şeker vardır. FAKAT MEYVE ŞEKERİ(FRUKTOZ) VE ENDÜSTRİYEL ŞEKER (=RAFİNE ŞEKERİ=SOFRA ŞEKERİ) ASLA AYNI DEĞİLDİR! Meyvede tek başına früktoz bulunmaz, meyveler lif, vitamin, mineral, kanserden koruyucu öğeler ve su bakımından da zengindir.

Meyvelerin içerdiği;

  • C vitamini, hastalıklara karşı direncin oluşumunda
  • A vitamini, hücre yenilenmesini, doku onarımını ve deri ve göz sağlığının korunmasında
  • B6 vitamini, bilişsel fonksiyonların ve hafızanın korunmasında
  • Folik asit, kan hücrelerinin yapımı ve hücre çoğalmasında • Potasyum, kan basıncının düzenlenmesinde
  • Magnezyum, kemik ve diş sağlığının korunmasında
  • Posa, bağırsakların düzenli çalışmasında etkilidir.
  •  Meyveler enerji yoğunluğunun düşük olması ve bazı bileşenleri içermesi nedeni ile 31 bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.

 

Çeşitli renk ve türde meyve tüketin!

Tüm sağlık otoriteleri gibi TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BESİN VE BESLENME REHBERİ’de uygun miktarlarda meyve tüketimini bireyler için önermektedir.  Meyveler daha taze ve lezzetli olmaları ve besin ögesi içeriği nedeni ile mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde tüketilmelidir. Kışa adım adım yaklaştığımız bu dönemlerde bağışıklığınızı korumak, hastalıklara yakalanmamak için meyvelerden yardım almaya ne dersiniz?

 

 Ne kadar meyve yiyelim?

Herkesin tüketmesi gereken miktarlar (porsiyon sayısı) farklı olsa da, bir kerede tüketilebilecek miktar (porsiyon büyüklüğü) herkes için aynıdır. Bu noktada 1 porsiyon meyve denildiği zaman ne ifade edilmek isteniyor, ona bakmak gerekir. Meyvelerin bir porsiyon miktarları:

1 orta boy portakal/elma/armut/kivi/greyfurt

2 küçük mandalina

½ muz

¼ nar

3-4 kuru kayısı/kuru erik

1 adet taze/kuru incir

1-2 üçgen dilim kavun/karpuz

1 yemek kaşığı kuru üzüm

1 su bardağı taze üzüm

8-10 adet orta boy çilek

10-12 adet orta boy yeşil erik

 

Geçmişe baktığımızda hepimiz aile büyüğümüzün bıçakla uzattığı elmaları, portakalları ne kadar yedim diye düşünmeden iştahla yerdik değil mi? 🙂 Hep dediğim gibi meyve çok faydalıdır fakat fazla yenildiği zaman kilo artışına neden olabilir.  ‘’Azı karar çoğu zarar.’’ der ya büyüklerimiz, işte beslenme kısmında hep aklınızda bu cümle bulunsun.

Beslenmenin Cambazı sağlıklı, mutlu, meyveli günler diler:)

Önceki yazılarımız arasında bulunan Türklerin 5000 Yıllık İçeceği: Kefir ile ilgili makalemizi mutlaka incelemelisiniz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.